Millainen on korkeimman oikeuden korvauskäytäntö viimeisimpien vahingonkorvausratkaisujen valossa?
Miten uusi tietosuoja-asetus tulee muuttamaan tietosuojavahinkojen vastuu- ja korvauskysymyksiä?
Mitä uutta Vakuutuslautakunnan käytännössä?

Seminaarissa paneudutaan muun muassa vahingonkorvaussaatavan vanhentumista koskeviin erityiskysymyksiin sekä käsitellään vahingonkorvauksia koskevassa oikeuskäytännössä annetut linjaukset. Erityistyyppisistä vahingoista käsitellään tietosuojavahinkojen vastuu- ja korvauskysymyksiä uuden tietosuoja-asetuksen valossa. Lisäksi pohditaan vahingonkorvauksen määrän arviointikysymyksiä ja avataan perus- ja ihmisoikeuksien merkitystä vahingonkovausoikeudessa.

Seminaarin ohjelmassa muun muassa:

• Perus- ja ihmisoikeuksien merkitys vahingonkorvausoikeudessa
  • KKO:n viimeaikaista vahingonkorvausoikeuskäytäntöä
  • Vahingonkorvaus, vastuuvakuutus ja Vakuutuslautakunnan käytäntö
  • Vahingonkorvauksen vanhentumiskysymyksiä viimeaikaisen oikeuskäytännön valossa
  • Tietosuojavahinkojen vastuu- ja korvauskysymyksiä uuden tietosuoja-asetuksen valossa
  • Vahingonkorvauksen määrän arviointi – teoriaa ja käytäntöä

Seminaarin puheenjohtajana toimii OTT, viestintäoikeuden professori Päivi Korpisaari, Helsingin yliopisto.

Asiantuntijoina:

Jaostopäällikkö Emilia Hanén, FINE Vakuutus- ja rahoitusneuvonta
Lapsi- ja koulutusoikeuden apulaisprofessori, OTT Suvianna Hakalehto, Itä-Suomen yliopisto
Asianajaja Jukka Lång, Dittmar & Indrenius Asianajotoimisto Oy
Asianajaja, OTT Justus Könkkölä, Asianajotoimisto Socrates Oy
Professori Olli Norros, Helsingin yliopisto

Seminaarin ohjelma

8.30

Ilmoittautuminen ja aamukahvi

9.00

Perus- ja ihmisoikeuksien merkitys vahingonkorvausoikeudessa

• Ihmisoikeusloukkauksien korvaaminen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen käytännössä
  • Korkeimman oikeuden käytäntö perus- ja ihmisoikeusloukkausten korvaamisen osalta
  • Eduskunnan oikeusasiamiehen suositukset perus- ja ihmisoikeusloukkauksen hyvittämisestä

9.45

KKO:n viimeaikaista vahingonkorvausoikeuskäytäntöä

Viestintäoikeuden professori Päivi Korpisaari, Helsingin yliopisto

10.45

Keskustelua ja tauko

11.00

Vahingonkorvaus, vastuuvakuutus ja Vakuutuslautakunnan käytäntö

Jaostopäällikkö Emilia Hanén, FINE Vakuutus- ja rahoitusneuvonta

12.00

Lounas

13.00

Vahingonkorvauksen vanhentumiskysymyksiä viimeaikaisen oikeuskäytännön valossa

• KKO 2016:11 ja 2017:3: Lykkääkö faktoja koskeva esiprosessi vahingonkorvaussaatavan havaittavaksi tulemista?
  • KKO 2016:28: Lykkääkö oikeustilan epäselvyys vahingonkorvaussaatavan havaittavaksi tulemista?
  • KKO 2016:98: Toissijainen vanhentumisaika ja vahinkoon johtaneen tapahtuman käsite

Professori Olli Norros, Helsingin yliopisto

14.00

Iltapäiväkahvi

14.20

Asianajaja Jukka Lång, Asianajotoimisto Dittmar & Indrenius Oy
Viestintäoikeuden professori Päivi Korpisaari, Helsingin yliopisto

15.10

Vahingonkorvauksen määrän arviointi – teoriaa ja käytäntöä

• Kantajan ja vastaajan realiteetit vahingon näyttämisessä ja käytäntö oikeudessa
  • Tuomioistuimen harkintavalta vahingon määrittämisessä nykylainsäädännön mukaan
  • Tärkeimpiä erityiskysymyksiä: liikevoiton menetys, aineeton vahinko ja esinevahinkojen mitoitus

Asianajaja, OTT Justus Könkkölä, Asianajotoimisto Socrates Oy

16.15

Loppuyhteenveto ja seminaarin päätös

Yksityinen sektori

Seminaari

Hinta:

Julkinen sektori tai Lakimiesliiton jäsen

Seminaari

Hinta:

Hintoihin lisätään alv 24 %.